Shopi stalker

Jag har blivit ekonomisk vad det gäller min lunch, det vill säga att jag tar med mig lunchlåda istället för att äta ute. Det betyder att jag har 18 ticket resto (rikskuponger) som vi får från jobbet varje månad att göra av med. En kupong räcker sällan till en lunch så man måste alltid lägga till pengar som sedan fortfarande blir dyrare än att göra en egen lunch...
Häromdagen fick jag höra att de tar ticket resto på mataffären Shopi. "Wonderful!" tänkte jag, nu kan jag ju köpa mat i mataffären för kupongerna istället! Saken är den att de bara tar emot 2 stycken åt gången vilket blir totalt 16,80 EUR...Just nu håller jag på att förbereda inför min inflyttningsfest på fredag vilket innebär att jag måste handla en del saker...Jag har alltså varit och handlat på Shopi minst en gång om dagen för att kunna betala med två kuponger hela tiden! Tjejerna i kassan verkar undra nu var jag håller på med egentigen! Jag stalkar Shopi!

Kräftskiva

I lördags så var jag och mina kollegor på kräftskiva hos Daniel ute på hans landställe. Det låg i en jättegullig liten by utanför Paris som vi knappt hittade och åkte fel ett antal gånger! (Kan inte säga att jag var särskilt deltagande i att hitta rätt väg eftersom jag sov nästan hela vägen...)
Vi hade en jättetrevlig eftermiddag med kräftor, grillat lamm, sallader, frukt, ost, vin, chokladkaka m.m. och självklart: trevligt sällskap!

Jag låter bilderna tala för sig själva:



Maria (Peters fru), sonen Gustav och Mattias



IKEA-kräftor



Caroline och Matthieu



Me



Underbara Anna!



Mattias





Peter och Maria



Söta Caroline



Det goda livet!






Annas B-day

I fredags så fyllde ju lilla Anna år vilket firades på restaurang Chateaubriand som ligger i 11e ganska nära canal st Martin. Där har de en avsmakningsmeny för 45 eur med fem rätter som oftast är väldigt innovativa för att vara det franska köket :) Det var gott, men Lisa och Anna som hade varit där förut sa att det var bättre förra gången.
En sak som var dålig var att de inte tog ticket resto (rikskuponger) som jag numera sparar till sådana här tillfällen eftersom jag oftast tar med mig lunchlåda till jobbet nuförtiden. Men men! Jag upptäckte däremot att man kan använda dem i vissa mataffärer som Shopi och ED, så jag kommer nog allt få användning för dem!

Min present till Anna blev ett hemmagjort kort med en av "mina tjejer" på (ni som har sett mig rita dem vet vad jag menar...) och inuti så stod det: " Min present till dig är en brunch på Rose Bakery på söndag (eller en annan söndag..)". Hon har pratat om att äta brunch där många gånger men det har aldrig blivit av att vi har gått dit så nu fick hon det i present istället! Hon kunde dock inte denna söndagen men vi tar det nog nästa helg...

Efter middagen så gick vi hem till Frederik som hade en liten apèro hemma hos sig med massor av kompisar. Mycket trevligt! Det blev dock inte så sent för mig utan jag var hemma till två.



Årets kock

Myriam blev sjuk och kunde inte komma ikväll :( typiskt när jag hade förberett värsta middagen (som jag lagade i iallafall) men jag får en sjukt god lunchlåda imorgon! Man måste ju försöka se det positivt liksom.

Annars har jag varit på gymmet och kört Bodypump och step. Det är MYCKET bekvämt att gymmet ligger ca 25 meter ifrån min dörr! Det är bara att dra på sig kläderna och gå rakt in i salen och sedan raka vägen hem till duschen. Perfekt.

Förutom att jag har varit en mästerkock så har jag också gjort min franskaläxa och en kreativ present till Anna :) Jag vet inte om jag har skrivit tidigare om att jag får franskalektioner på jobbet? Jag får 1½ timme i veckan men nu är det bara två tillfällen kvar sedan ska jag vara fullärd...Det är jag ju inte på långa vägar men man får vara tacksam för de lektioner jag har fått (bekostade av banken). Så imorgon har jag den näst sista lektionen med Madame Morgan Jones...

Min kreativa present till Anna vågar jag inte skriva om ännu om hon nu skulle kika in här innan imorgonkväll.. ;)

A+

orka rubrik...

Ingenting att blogga om har skett de senaste dagarna så det får bli ännu ett "väder-inlägg"...

Jag är sjuuuuukt nöjd med att det är 23 grader här och strålande sol! Det är dessutom slutet av september och vädret skall hålla i sig så här i minst en vecka till! I like!
Jag kunde till exempel gå till jobbet i kjol och trekvartsärmad tröja idag. Inga strumpbyxor behövdes. Nöjd.

Imorgon så kommer Myriam hit på middag vilket ska bli jättetrevligt! Vi har mycket att ta igen...

Och på fredag så ska jag, Anna, Lisa, Emma, Joanna och eventuellt Sofia ut och äta på Chateaubriand eftersom lilla Anna fyller år! Jag tror jag vet vad jag ska köpa i present, men jag har inte riktigt bestämt mig ännu...

När jag ändå går igenom veckoschemat så kan jag ju också nämna att vi ska på kräftskiva hos min kollega Daniel på lördag, ute på hans sommarställe. Peter har specialbeställt svenska kräftor så det bådar ju gott : ) Min uppgift är att göra en sallad och eventuellt en efterrätt.

Fortsättning följer...

Japaner - gotta love 'em

Imorse när jag var ute och gick morgonpromenad så möttes jag av tre stressade japaner vid place de la Concorde. De sprang fram till mig med en karta i högsta hugg och började försöka prata franska, vilket inte gick så bra eftersom de varken inte kan säga "r" eller speciellt många franska ord heller...Följande konversation följer:

Erica: "English?"

Japaner: "Oh YES, pliiis!"

Erica: "What can I help you with?"

Japaner: "Wiii looking fooo 'lu Livoliii' " (Det är nu det börjar bli lite komiskt att de inte kan säga "r" när de vill hitta rue Rivoli...)

Erica: "Sorry, what did you say?"

Japaner: "LU LIVOLIII!" (Här får jag en flashback ifrån radioprogrammet Hassan när de ringer till en kinesisk resaturang och vill beställa ett bord under namnet KNURRA, haha! Det är humor...)

Erica: "Aha, ok, rue Rivoli! It begins right over there and continues for almost 1 km, it's the longest street in Paris...Where are you going?"

Japaner: "Palää Lojal" (Palais Royal)

Erica: "Then you just need to follow the street for about 500 meters and you can't miss it."

Japaner: "Thank jooo, thank jooo!! Pliiis, pliiis, PHOTO?" (Det är så roligt att de alltid vill ta foton!)

Erica: "Ok, no problem" (Jag bjuder på den)

Sedan följde diverse poser framför kameran med två av japanerna innan de sprang iväg mot Palais Royal. Haha, de är för roliga!


VF

Nope, det blev ingen bio för mig och Tora. Tydligen så passar alla biosalonger på att köra Version Francais (fransk dubbning) under de här biodagarna för att alla ska kunna gå på bio...Alltså även de fransktalande analfabeterna. Vem vill se Ingloriuos Basterds på franska?!
Okej, alla filmer var inte VF men ca 85% var det, och de som vi ville se började inte förrän alldeles för sent...Tora bor ju en bit bort så jag förstår om hon inte vill ta RER:en mitt i natten. Så vi bestämde oss för att laga middag hemma hos mig istället :) Det blev en delikat fisksoppa som jag hittade på framför spisen (kände mig riktigt huslig för den blev faktiskt riktigt god!), till det Fun light saft som vi drack ur vinglas och låtsades vara rosévin och baguette som Tora köpt med sig på vägen hit. Vi hade det riktigt mysigt med tända ljus (Ikea doftljus som luktar så starkt att jag nästan känner mig lite hög nu...) och grejer...Kul att få träffa och prata med henne igen, vi kom fram till att det säkert var i april vi sågs senast! Alldeles för länge! Det får det bli ändring på nu : )

Bio för 4

Nu är det sådana där biodagar igen i hela Paris :) Då kostar det bara 4 EUR att gå på bio på vilken biograf som helst (mycket bra initiativ tycker jag!) och det skall självklart utnyttjas, så jag och Tora ska gå på Inglorious Basterds imorgon på UGC vid Operan. Det känns som om alla redan har sett den utom jag så jag blev väldigt förvånad när Tora sa att hon inte heller hade sett den : ) Söta Tove varnade dock för att den skulle vara väldigt våldsam så jag får väl blunda ibland ;) Jag har dock lite svårt att se Brad Pitt som någon elak officier, men Tarantinos filmer brukar ju vara bra!

I övrigt så har jag blivit förkyld. Jätteirriterande! Jag skulle egentligen ha sprungit ett lopp på 14km på söndag men det blir inget med det...Nu blir säkert min lilla mamma jätteglad för att jag avstår ifrån träningen, eller vad säger du mamma? (Du har ju oftast rätt när det gäller sådana saker även om jag oftast inte lyssnar...)



Ny karriär?

Uppdatering La Parisienne:

Tydligen kom Erica Almén bland de 60 första bästa tiderna av över 17000 personer!

HELT SJUKT! Jag tror att jag ska byta karriär och bli löperska på heltid. Jag har ju tydligen läggning för sånt här!

La Parisienne

Började dagen med att springa La Parisienne tillsammans med (en del av) mina kvinnliga kollegor : )
La Parisienne är typ som Tjejmilen eller något liknande där bara kvinnor får springa och där en del av startavgiften på 30 EUR går till bröstcancerforskning. Loppet var 6 km och mitt mål var att springa under 30 minuter om det inte var allt för mycket folk så att det skulle vara svårt att springa...Över 17 000 tjejer sprang loppet men det var inte för trångt förrän på slutet då banan smalnade av en hel del och man fick armbåga sig lite.
Det var en härlig stämning med fint väder och olika band som spelade musik utmed hela banan! Vi startade precis framför Eiffeltornet och sedan sprang vi i en snirklig väg, fram och tillbaka, innan vi gick i mål en bit bort. Jag gick ut väldigt hårt och sprang de första 2 kilometrarna på strax under 8 minuter, vilket skulle betyda att jag skulle springa hela loppet på under 24 minuter om jag höll den farten...Jag försökte men lyckades inte riktigt med det för sista kilometern blev riktigt jobbig! kanske också för att jag då hade kommit ikapp första startgruppen och fick springa zickzack, men jag lyckades iallafall springa på 28 minuter vilket jag var supernöjd med!

Efter loppet mötte jag upp ett par av mina manliga kollegor och kompisar som var där och supportade oss. Jag och James tog en joggingtur (Mattias cyklade...) tillbaka då han och Mattias skulle till gymmet som ligger väldigt nära mig. Det var skönt att få "springa av" sig lite efter loppet, kanske 3,5 km, helt perfekt.

Sedan mötte jag upp mamma och Sussi i Marais där vi åt lunch och promenerade runt och shoppade lite innan vi tog metron hem igen.

Nu sitter jag här och skriver medan de två lagar mat, jättemysigt! Mamma gör sin famous vegetariska lasagne :)

Vi fick precis strömavbrott här en liten stund för att alla elektriska saker var på samtidigt (tvättmaskin, spis, ugn, diksmaskin, datorn och alla lampor) Det blev lite smått panik innan jag kom på att man måste trycka in den där svarta proppknappen i skåpet...Erica saves the day!


Bortgjord

Jag har gjort bort mig igen. Som vanligt. Jag FATTAR inte att det alltid händer mig såna här saker? Jämt, jämt, jämt...speciellt här i Paris! Well, här ska ni få höra vad som hände idag:

Jag, mamma och Sussi tog en promenad ned till Pont Neuf för att de skulle ta den där båtturen på Seine. Jag har redan åkt den två gånger så jag tänkte att jag kunde passa på att gå till Darty och reklamera en vattenkokare som mamma hade köpt dagen innan som, vi märkte när vi öppnade kartongen, saknade själva bottendelen med sladden...De hade köpt den på Darty i Belleville, där jag bodde förut, men numera aldrig passerar. Jag gick till Darty på rue Rivoli med vattenkokaren i högsta hugg och marcherade med bestämda steg fram till reklamationsdisken. Där berättade jag för personalen att bottendelen saknas och att jag ville ha en ny.

"Nej det går inte. Du måste gå till Darty i Belleville." var personalens svar.
"Va? varför det? Jag har ju kvittot här med en garanti som gäller om den inte fungerar" sa jag.
"Nej, det spelar ingen roll. Varje butik har sitt eget lager. Du måste gå dit och be dem hitta den delen som saknas"meddelade personalen och var redo att vända på klacken.
"Vänta lite! Ska jag behöva gå ända dit för att få en ny när jag har ett kvitto och garanti som skall gälla om den inte fungerar?!" halvskriker jag så högt att butikschefen dök upp bakom min rygg.
"Ja, det är ju inte så att den inte fungerar för att den är trasig, utan för att en sak saknas. Hade den varit trasig så hade du kunnat få en ny." säger personalen och butikschefen nickar.
"Men gud! Bottendelen saknas och vad händer då? DEN FUNGERAR INTE! Jag skiter i hur ni löser det här, det är jag som är kund och jag har handlat på Darty, sedan struntar jag fullständigt i vilken butik det var! Ni får skicka denna till Belleville eller något, det är ERT PROBLEM!" skriker jag och ställer till en stor scen med mina yviga armar och gestikulerande händer för att förtydliga vad jag säger (allt detta var på franska också....)
"Jag testar och ringer Belleville och ser om de kan tänka sig att skicka ned din del hit" säger personalen.
"Vad hade hänt om jag hade köpt denna i en liten håla på landet på väg in till Paris? Skulle jag behöva åka dit då?" frågade jag butikschefen under tiden.
"Ja." säger han helt kort och ser ut som en trumpen 3-åring.
"Men hör du inte hur absurt det är?!" frågar jag honom samtidigt som jag har personalen prata med butiken i Belleville samtidigt som han öppnar kartongen med vattenkokaren...

Han tar upp vattenkokaren och öppnar LOCKET. Och vad ligger inte INUTI vattenkokaren?! Jo där ligger ju skiten som jag precis har skällt ut dem för under en kvart...

Okej Erica. Du kan dö nu. Lägg dig ned. DÖ.



Här är lite bilder ifrån dagen och gårdagen:



Mamsen!



De är ju så roliga de här två, haha! Här är deras "fynd" i Belleville



Fredagkväll i Montmartre



Har vi samma gener eller? Denna posen var inte inövad utan vi bara ställde oss såhär, haha!




Vid Seine och i St Germain


Trådlöst och hemtelefon

Nu funkar allt hemma tack vare Carolines man Alain : ) Jag hade ALDRIG fixat det själv när jag såg vad han var tvungen att göra...(Ni som känner mig vet att jag inte är den mest IT-kunnige här på planeten...)

Så nu kan jag fritt röra min dator och jag har min hemtelefon, dock med ett nytt nummer. Det fiffiga med det abonnemanget jag har är att jag kan ringa gratis till alla fasta telefoner i hela världen+internet+kabel-TV för 29 EUR i månaden. Mycket bra! Nu har jag ingen tv i lägenheten men det gör inget, jag tittar inte på tv ändå... Speciellt inte här i Frankrike där ALLT är dubbat! Nej, det kan jag vara utan...Internet däremot, kan jag inte vara utan. Då kan man lika gärna hugga av mig benet. typ.

MAMMA

Idag kommer mamma och Sussi hit och hälsar på ända till måndag!! : ) Det är alltid så mysigt när mamma kommer, det känns nästan som när man bodde hemma fortfarande och åt frukost tillsammans på morgonen och sånt : )

Vi har inte riktigt lagt upp en plan för helgen men det blir väl mycket promenader och shopping kan jag tänka mig...Jag skulle vilja promenera runt lite mer på vänstra sidan av Seine för där har inte mamma varit förut. Kanske gå runt i latinkvarteren? On va voir (vi får se)

Längtar till du kommer mamma!


Sömnlös

Jag har knappt kunnat sova på hela natten. Max tre-fyra timmar...

Jag älskar den här lägenheten, men jag älskar inte när min grannar älskar (bokstavligt talat!) Igår var det ganska varmt på kvällen, ungefär 25-28 grader, så jag var tvungen att sova med öppet fönster. Det gjorde mina grannar också...Jag skojar inte när jag säger att det lät som en säl och en hund som försökte döda varandra! Det var som att sova med Animal Planet i bakgrunden!

Men annars så är den här lägenheten och huset helt perfekt! Jag har inte bara två älskande grannar utan också en advokat, en doktor och en detektiv (!). Den sistnämnda hade förut en stor skylt på utsidan där det stod: "detektiv" och hans mobilnummer. I morse såg jag att de hade tagit ned den skylten och ersatt den med en handskriven lapp. Väldigt seriöst. Men men! Det är roligt att ha en detektiv i huset :) På tal om detektiver så pratade jag och Anna om gamla julkalendrar idag på lunchen. Ture Sventon var ju rolig! Men storfavoriten är ju ändå Sunes jul...Bättre blir det aldrig! Jag dör av skratt varje gång jag ser när de ska göra knäck eller åka pulka, haha!



Paintball

Inte min grej. Inte min grej alls. Jag fick ont och jag blev skjuten hela tiden. Paintball är ett sjukt spel när man tänker efter. Springa runt och leka krig och skjuta varandra...Kul "lek"?

Vi var ett gäng ifrån Handelsbanken och Exportrådet som åkte ut en bra bit utanför stan för att göra detta, vilket innebar 40 minuter med tåg och sedan skulle det, enligt paintballställets hemsida, vara 5 minuters gångväg till banan. Hmmm...ja, 5 minuter om man heter Usain Bolt men för oss andra dödliga så tog det mer än 30 minuter.
När vi väl var framme så fanns det inga toaletter, omklädningsrum eller vatten så det var bara att ge sig ut i skogen och göra vad man behövde göra. Redan här så lackade jag ur...
Vi fick ha på oss en så kallad overall (som var så tunn att den var genomskinlig!), en hjälm, handskar och för damerna: ett brösthärnesk (när jag och Anna slog upp det här ordet i lexikonet så höll vi på att dö! Vem har någonsin använt det ordet?!). Som tur var så hade jag en tjock tröja och långbyxor under vilket jag var grymt tacksam för när vi väl började spela...en del av de andra som hade shorts och t-shirt under overallen fick till och med blodiga sår! Jag fick, trots den tjocka tröjan, ett stort rött märke på armen... : (

Det bästa var när Handelsbanken (jag, Anna, Mattias och Jesper) bestämde oss för att springa direkt till en bil (som var banans mission) så fort ledaren skrek att vi skulle börja. Det var precis vad vi gjorde och vårt lag vann efter 4 sekunder vilket gjorde alla, konstigt nog, väldigt sura och arga. Till och med de andra i vårt lag! "Vi hann ju inte ens skjuta!", "vad fan, det där tog ju bara några sekunder!" var några av kommentarerna. Vad går spelet ut på undrar jag?

När i skulle hem så missade vi tåget så vi lade oss ned på perrongen och solade. Det var nog den bästa stunden faktiskt!


en ros

Varje gång man köper en blombukett hos floristen på Marche des enfants rouge så får man en eller två rosor i :) Gulligt!


IKEA

Daytrip to IKEA! Ja, det var faktiskt en liten mini-resa som man fick göra för att överhuvudtaget komma dit...Först fick vi ta metron till Gare de Nord och ta RER B tåget. Sedan fick man ta en liten transferbuss som körde en ut till butiken...Vilken logistik alltså, men det gick bra : )
När vi kom dit så var jag ganska hungrig för jag hade ätit frukost tidigt och varit ute och sprungit så vi gick till cafét för att ta en macka. Kön var helt overkligt lång. Jag blev lite orolig för att jag skulle förvandlas till en varulv inne i butiken men vi bestämde oss för att luncha efteråt istället. Anna hade tre tuggummin som jag fick istället...(som jag, vid köksavdelningen, svalde för att jag var så hungrig..)
Vi travade runt i butiken, plockade på oss för mycket saker (som vanligt). Detta var vad som hamnade i min korg:

Kruka
Blomma
2 murgrönor till balkonglådorna
2 tekoppar
2 plastskålar
diskborstar
kudde
örngott
blåbärssylt

Sedan åt vi en "delikat" lunch i restaurangen, tyckte att det var lite roligt att använda brickvagnen eftersom den såg lite pensionärsaktig ut och därmed matchade Annas dramaten som hon hade med sig, åt lax, drack kaffe, köpte en mjukglass och sedan var det dags att åka tillbaka igen.

När vi kom tillbaka till Paris så dumpade vi av alla grejer hos Anna och stack till rue de Bretagne och marche des enfants rouges och handlade färsk makrillfilé, spenat, potatis och grönsaker som vi lagade till middag. Hela tanken var att vi skulle gå i lite extra för Sverige temat som vi hade haft under dagen och äta lingonsylt till. Anna hade nämligen sagt på IKEA att vi inte behövde köpa en burk lingonsylt för hon hade redan en i kylskåpet. Den var möglig. Men makrillen var god ändå, utan lingonsylt :)

Vi gick en promenad utmed Seine på eftermiddagen och stötte på ett massage-gäng vid Ile Saint Louis som masserade gratis i 10 minuter. Det var vi ju tvungna att testa! Jag fick en jättebra massage i 15 minuter så han fick 5 eur i dricks.

På kvällen lånade vi en film av Mattias och hade filmkväll uppe i Annas loftsäng. Mysigt!


Äntligen!

Utan internet i två dagar men nu, finally, kommer de utlovade bilderna!

Andra inflyttningsdagen och Anna hjälpte mig mycket : ) Jag tackade med en stor sallad till middag!



stuff...

Gud, jag har så mycket grejer! Jag har fortfarande inte hunnit packat upp allt ännu och börjar inse att man ackumulerar en del när man bor här...Hur ska jag få hem allt till Sverige om 9 månader är frågan?
Ikväll ska jag göra klart det sista och lägga upp bilder, jag lovar! :)

RSS 2.0