Marknad med och utan jul

Varje år så ordnar Svenska Kyrkan en julmarknad där de säljer en massa svenskt julpyssel, svensk mat, godis m.m. för dra in årets budget (yes, det är sant). Jag gick dit och mötte Anna, Lisa, Helen och Emma som precis hade varit med på högmässan, två sjungades och två besökandes. Vi gick ett varv på marknaden och jag inhandlade en ris à la Malta blandning samt en lott och tro det eller ej: jag VANN! JAG vann! Jag vinner aldrig på lotterier eller på andra spel heller för den delen (mitt starkaste barndomsminne från Liseberg är att jag går bredvid min kompis som har vunnit TVÅ stjärnvinster och jag har inte ens lyckats fiska upp ett gosedjur från någon av de där automaterna, vilket egentligen inte ens är något lotteri...). Men idag vann jag :-) En liten ljusstake blev priset. Totalt värt.

Efter att vi hade intagit en köttbullesmörgås och snyltat på en kvarlämnad kaktallrik så gick jag och Emma ner till Marais. Där hade de också en stor marknad som de har två gånger om året, en på vintern och en på sommaren. Där säljer de allt möjligt, både bra grejer och riktig skit. Annas kompis (som jobbar på ett auktionsverk) hade hittat ett par gardinomtag med tofsar från tidigt 1800-tal som han fyndade. En annan hade ju aldrig sett skillnad på en gardintofs från 1992 och 1813...Jag hittade inget iallafall så jag gick upp till Belleville och köpte färska dadlar, fetaost, nötter och nejlikor i min favoritbutik på rue de Meaux. Butiksägaren är från Turkiet och tycker att det är helt fantastiskt att jag har varit i Turiket 9 gånger. Det är det kanske? Fantastiskt fantasilöst.


Glöggkväll

Glöggkväll hos Åsa.
Glöggdoften slog emot mig redan nere i trappuppgången och i Åsas lägenhet så luktade det som en hel Blossafabrik. Julkänsla! Hon hade också laddat upp med pepparkakor, saffransbullar, daim (som jag av någon anledning kallade för "Dejm" hela kvällen? Min språkliga hjärnhalva har gått på högvarv den senaste tiden och antagligen lagt av...), laxsnittar, clementiner, havreflan, Ballerinakex m.m
Det var väldigt blandat med folk men största delen var svenskar och många av dem hade jag aldrig träffat tidigare. Det är alltid trevligt att träffa nya människor!
Årets första glögg! Merci Åsa!

Hôtel du Nord

Igår var vi på Hôtel du Nord vid Canale saint Martin och åt middag med Annas besök plus lite andra vänner. Väldigt trevligt!
Jag gillar området runt kanalen, det är så mysigt med alla små broar, barer och caféer utmed kanten :-) Plus att det känns lite som "hemma" också eftersom jag bodde i det området i 9 månader innan jag flyttade till min nuvarande lägenhet...Inte för att jag saknar att blir förföljd varje kväll, men i övrigt så är det faktiskt ett väldigt trevligt område!
Hôtel du Nord har jag dock aldrig varit och ätit på (bara druckit vin...) men jag kan varmt rekommendera det! Det är en bra stämning, schyssta priser och det känns lite som att sitta i någons (väldigt stora) vardagsrum.
Vi beställde någon form av confit de canard som visade sig vara inbakad i någon sorts gratäng. Det var inte riktigt det vi trodde, men det var jättegott hur som helst!




Le Grand Colbert

Igår hade vi värsta eating-festen med kontoret på brasserie Le Grand Colbert på rue Vivienne. Gud, vad jag åt!
Vi gick ut hårt på den franska linjen och började med sniglar! Jag och Catharina delade sedan på världens största Chateaubriand med stekt potatis och senap till...Mattias och Anna tog en stor skaldjurstallrik som jag inte var så imponerad av...(Är man från västkusten så är man...).
Jag testade dock ett ostron, som jag aldrig har provat förut, och det smakade som att få en kallsup i havsvatten. Typ.
Efterrätt blev moelleux au chocolat, of course!

Kvällen var supertrevlig och vi diskuterade allt möjligt men vi gled väldigt mycket in på barnuppfostran (Sverige vs Frankrike) och kulturskillnader i allmänhet. Vi kom också på en fantastiskt bra idé som jag inte kan skriva om ännu utifall någon av mina andra kollegor skulle läsa detta...Jag kommer att skriva om det senare...

Det var väl bra med en sådan här liten cliffhanger på slutet...Nu kan ni väl inte vänta tills ni får veta vad det är? ;-)




Morgonpromenad

Sedan jag flyttade till denna lägenheten så har jag som bekant 47 sekunder att gå till jobbet...Med stegtävlingen och allmän hälsa i tankarna så går jag en promenad på en timme varje morgon. Det brukade jag göra i Sverige också eftersom jag hade ungefär lika lång tid att gå till kontoret där också, men promenaden är trots allt MYCKET trevligare här :-)
Detta är vad jag ser varje morgon:


Charmig tradition?

Idag är det den 25 november vilket inte bara är en (välbehövlig!) lönedag utan också jour de la Sainte Catherine här i Frankrike. Det är alla Catherinetters dag, dvs alla kvinnor som är över 25 år och ogifta. Detta "firas" genom att alla singeltjejer över 25 år bär en stor och extravagant hatt och går en sorts parad på stan för att visa att de är lediga ifall någon barmhärtig man skulle kunna ta sig an dem.
Denna dag härstammar ifrån medeltiden då de ensamma kvinnorna gick en sorts cortège till en staty av Sainte Catherine, iklädda en stor, ful hatt, och bad till henne att hon skulle ge dem en man. För att förstärka hattens visabilitet så satte de även fast flor i grönt och gult. Idag så är det väldigt vanligt i norra Frankrike att unga flickor skickar kort till varandra och önskar varandra hopp om att hitta en man...

Vilken fruktansvärd tradition! Inte nog med att dagen överhuvudtaget existerar, alla singeltjejer måste gå någon jävla ugly-parade och hoppas att någon singelkille skall ställa upp och gifta sig med dem. Det sorgliga är att tjejerna verkligen GÖR detta också! De säger att det mest är för att visa upp sina hattar...(Eller hur...)

Jag tänker inte gå utanför dörren idag och SPECIELLT INTE i en hatt.



Detta är Miss Catherinette 2006. Fin hatt att visa upp. Verkligen.


Marathon

Fan. Jag hade preciiiis bestämt mig för att skippa att teckna ett nytt gymkort och istället gå in för att träna till Paris marathon i april, och vad händer inte? Jag går in på deras hemsida för att registrera mig och då visar det sig att loppet är fullt sedan 4 dagar tillbaka...FYRA dagar. Grymt irriterande.

Så vad gör jag nu?

I ren frustration anmälde jag mig till Paris semi-marathon i början av mars och gick sedan in på Stockholm marathons hemsida. Också fullt. Vad är i helvete är det här?! Där kunde man i och för sig registrera sig på en reservlista, vilket man inte kunde för Paris marathon. Så det gjorde jag på en gång. Enligt min kollega Jesper så får man med största sannolikhet plats. Bra.
Jag tänker också anmäla mig till Nice semi marathon så fort det är möjligt! Det är i april. Säkert väldigt agreable :-)

Bonne nuit!

Beaujolais Nouveau

Beaujolais Nouveau firas den tredje torsdagen i november eftersom det är det första vinet som säljs ifrån samma skördeår. Det firas genom att dricka vinet som är ett vin som jästs snabbt och inte mognats genom lagring. Det smakar typ lite skumbanan (inte en skum banan utan skumbanan)...Till det så äter man typiska "Campagne" saker som skinka, torkad korv, olika ostar, patéer osv. Väldigt trevligt!

Så om ni råkar köpa en Beaujolais Nouveau får ni inte spara den längre än 6 månader i vinstället för sedan blir den dålig då den inte kan lagras!



Semester i november

Semestern var snabbt över men jag tycker ändå att jag hann med en massa bra saker!

Jag har hunnit:

  • mysa med Hanna i Stockholm
  • irra runt på stan med Johannes
  • dricka för många glas vin (och en tantig kaffe Karlsson, trots deras imponerande kaffedrinklista...) på Ljunggrens med Theresa, Henke, Anders och Beth.
  • föräta mig på brunch med Maria, Jonas och Elena (Ja, det är OK att hämta äppelpaj en tredje gång. Äpplen är nyttigt)
  • träna Bodybalance med Lövet.
  • gå på viktiga framtidmöten
  • träna Bodypump med Petter och Afro med Elena
  • ha en träningsvärk som höll i sig en vecka...
  • åka till Göteborg
  • mysa med Tessan
  • dricka 59 tusen kaffe latte
  • träffa Malin och planera soliga resor
  • äta frukost med Pernilla
  • träna combat+soffhäng med Sussi
  • lunch+middag med mamma, pappa och Elina
  • träffa Tessan igen
  • träffa Sussi, Berget + bebis (Love also known as Blake)
  • barhäng på Excet
  • middag hos Ylva med Soffan, Maria Moa och Kristin plus pojkvänner
  • inhandla diverse svenska "delikatesser" som lösgodis, Gott&Blandat, sill, naturgodis, knäckebröd m.m. Glömde dock glögg. Skit.


Sverige i november

Dålig uppdatering under min semester i Sverige...shame on me...Men jag lovar att uppdatera med bilder och grejer när jag kommer tillbaka på söndag!

Kort sammanfattning hittills: Det regnar. Det har regnat oavbrutet sedan jag landade på Arlanda i fredags. Det fortsatte regna i Göteborg när jag kom hit i tisdags och det regnar fortfarande. Men mitt 5 euros paraply har fortfarande inte blåst sönder! The silverlining in the pouring rain...

Jag hörde en deppig grej idag: Solen har varit framme 3½ timme TOTALT under november månad i Göteborg.

Remind me again why I should move back to Sweden?

2 ½ månad...

...IDAG fick jag mitt första kuvert i brevlådan på min "nya" adress! Två och en halv månad tog det innan mitt adressbyte gick igenom...och vart har all min gamla post tagit vägen? Ingen aning...hoppas inte att det var något viktigt. Antagligen inte eftersom jag inte får någon viktig post här...Typ reklam ifrån gymmet och det som jag fick idag: ett kontoutdrag. Hurray!
Well, well det funkar iallafall.

Imorgon åker jag till Sverige för diverse viktiga framtidsgrejer samt träffa mina kära vänner som jag inte har sett på så länge nu...Jag har faktiskt tagit ut en hel semestervecka nästa vecka och det har inte slagit mig förrän nu att jag faktiskt ska vara ledig i 10 dagar! Sweet...Stockholm-Göteborg-Stockholm - here I come!

Konvent

Idag har jag spenderat min lediga dag med att vara med på ett konvent som Club Med Gym anordnade på place d'Italie. MYCKET bra konvent!
Första klassen var en stepklass med en "nykänd" instruktör som heter Romain som var väldigt bra men väldigt invecklad... Mycket hjärngympa alltså. Klass nummer två var en dansklass med Audrey Fourcade som var en blandning mellan house, jazz och funk med en Michael Jackson wibe. I LOVED IT! Hur bra som helst! Den tjejen kan vara den sista pushen jag behövde för att byta gym till vit'halles istället...grym, grym, grym...
Klass tre var en stepklass med Christophe Blanc som är helt galen och helt fantastisk! Hans koreografier är så grymt uttänkta och genomarbetade så han bara ÄGER i mina ögon...Han kör också på vit'halles by the way.
Klass fyra pallade jag inte med, jag var helt slut...så jag gick hem och började packa för min 10-dagar-i-Sverige-trip :-)
Jag packar som vanligt alldeles för mycket, men det är bara för att jag KAN. Vanligtvis så brukar jag använda min kabinväska men den blir lite för liten för 10 dagar...så jag har bara min bautaväska...Jaja, nu finns det plats för knäckebröd, glögg, pepparkakor, sill, Gott och Blandat m.m. på vägen tillbaka igen :-)



Slutet på WW1

Imorgon är det helgdag i Frankrike då man firar slutet av första världskriget. Jag gillar det med Frankrike att deras helgdagar representerar någon positiv, verklig händelse och inte bara någon konstig dag som ingen riktigt vet varför man är ledig på? Typ Trettondagen eller midsommar...
På Armistice (som morgondagen heter) så firas det genom att sjunga La Marseillaise (Frankrikes nationalsång), som förövrigt alla barn får lära sig på dagisnivå...Det kan tilläggas att den har sju verser och är ganska rå...Man sjunger om att fiendens orena blod ska flyta och att man skall halshugga folk m.m...

Cattis berättade att hennes barn (4 och 6 år gamla som precis har lärt sig nationalsången) frågade henne vid matbordet igår vad "égorger" (= att skära halsen av någon) betyder...

You gotta love France! De strejkar ständigt och jämt (senast igår då RER A och B strejkade), gör uppror, klagar på presidenten och hans fru, diskuterar och filosoferar och tycker och tänker :-)








The One?

Igår var jag på en i jätteintressant föreläsning på svenska Handelskammaren om marknadsföring på internet och genom sociala medier och mötesplatser på nätet. Det var många "aha"-upplevelser som till exempel att kvinnor är överrepresenterade på alla sociala mötesplatser (Facebook, Linkedin m.m.) utom EN (och den hade jag aldrig hört talas om...). Det trodde inte jag! Den snabbast växande gruppen på Facebook är "äldre" kvinnor. I had no idea...
Han pratade om hur "allt" hänger samman och är kopplat på ett eller annat sätt som internet, mobiler, radio, ipod, iphone m.m och hur allt detta skapas av oss själva. Tydligen finns det en teori om hur detta extremt stora nätverk (som har döpts till "The One") kommer att ha mer makt och kapacitet än den mänskliga hjärnan har. Intressant.

Det som jag tycker är intressant är hur gränserna mellan privat och publik, virituell och reell samt seriöst och roligt, mer och mer suddas ut. Facebook används privat men också som hjälpmedel i professionella situationer (skapa grupper, events m.m.) likaså Youtube som är världens näst största sökmotor. Där kan man söka både de senaste nyheterna men också roliga klipp på samma gång.

Att någon omnämner ditt varumärke på en blogg kan ha större genomslagskraft än en stor reklamkampanj. Vi googlar på alltmöjligt och läser omdömen skrivna av gemene man. Dessa omdömen går vi på mer än något annat.

Tänk vilken makt som sociala medier (dvs vi själva) har?

Vi skapar ju allt själva! Hur vill vi att folk ska prata om vårt varumärke? Det är något som vi inte kan styra över men självklart försöka påverka. Allt som skrivs och publiceras kommer att finnas kvar för evigt och det är ingenting vi kan göra något åt. Kommer det vara onödigt med reklamkampanjer i tidningar och tv? ja, antagligen om man vill nå ut till fler kunder...

Intressant och värt att tänka på.

Danskvällen...

...blev aldrig av. Som vanligt får man väl lov att säga? Vi träffades hemma hos Anna och tog ett glas vin och allt eftersom kvällen gick så anslöt sig fler och fler människor, vilket gjorde att vi aldrig kom ut utan det blev en hemmafest istället. Men det var jättetrevligt ändå! Annas vän Henriette var på besök och Annika hade också en vän på besök (som visade sig känna Henriette sedan tidigare! Världen är liten...eller rättare sagt; Sverige är litet...) Frederik, Micke m fl dök också upp och sedan låter jag bilderna tala för sig själva...



Annas pälsmössa var mycket populär under kvällen! Den skall bäras under Lisas och Emmas From-Russia-with-love-fest (som jag tyvärr missar för att jag är i Sverige...)





Piotr (Micke)



Igor (Frederik)



Vladimir (Mattias)



Tatjana (Frederik i mina klackar...)

La vie romantique

Igår var jag på ett supergulligt litet museum på rue Chaptal som heter musée de la vie romantique. Det är ett gammalt hus där en konstnär bodde under början av 1800-talet där de har sparat inredning och tavlor som han och hans släktingar har målat. Utställningen är gratis och är värt ett besök om man har vägarna förbi!



Friday - I'm in love

Fredag igen :-) Och inte sjuk denna gången! Yayness! (Låter som någonting som min kära syster skulle kunna säga, haha!)
Ikväll så blir det step och LIA, efter det ska jag ta en drink med Myriam för att catch up! Det var längesedan vi sågs nu, bara hon och jag, så det ska bli trevligt :-)
Sedan vet jag inte riktigt vad som händer? Ska eventuellt möta upp Emma och Lisa och gänget som ska ut och äta eller eventuellt möta upp Tora...Eller helt enkelt bara gå hem och ta det lugnt? Imorgon blir det ut och dansa som gäller då vi tjejer, i ren protest, tänker styra upp en danskväll för att gå emot grabbarna som ska på fotboll. Jag och Annika blev lite putta över att inte blir tillfrågade...vi brukar ju ändå spela fotboll med grabbarna varje vecka!
well, well...nu ska det dansas istället!

En tendens

Jag har märkt en viss tendens i salarna på gymmet...Alla verkar ha "sin" plats i salen, vilket det också kan vara i Sverige, men skillnaden är att om man har råkat "ta" någons plats här så kommer de och ställer sig ca 10 cm framför en. Jag skojar alltså inte när jag skriver 10 CM...det blir så nära att man till slut backar ett steg och så har de fått sin plats ändå...GRYMT IRRITERANDE. (Eller så är man en sådan töntig svensk som inte vågar säga ifrån och bara tar skiten...)
I Sverige så blir folk bara sura för att deras plats är upptagen, men de går ju inte fram och TAR platsen.

jaja.

webbkamera

Jag har (äntligen) köpt en webbkamera! Den som redan finns i datorn har tyvärr blivit lite klämd av mig typ varje gång jag har öppnat och stängt locket (jag visste från början inte att det var där som kameran satt...ja jag veeeet, nollkommanollnoll it-kunskaper what so ever)
Jag köpte i vilket fall kameran på FNAC och eftersom jag inte hade en susning vilken jag skulle välja så tog jag den som det fanns svensk text på samt kostade lite mer än den billigaste...Den billigaste som kostade 19.9 eur lär ju bara vara skit så jag tog det säkra före det osäkra och köpte den som kostade 29,9 eur (den dyraste kostade 75...). Jag tror dessutom att jag lyckades installlera den helt själv också men det återstår att se...jag har inte provat den i Skype ännu.
Nu ska jag pysa iväg och träna, ciao!

Nöff nöff

Nu börjar jag komma på bättringsvägen, men har fortfarande världens hosta som skrämmer livet ur folk som går i närheten! Det är verkligen en sådan där avgrunds-rossel-äckel-päckel-hosta som låter flera mil känns det som...Men jag anser mig iallafall som nästan frisk eftersom jag inte har någon feber längre :-) Jag börjar nästan fundera lite på om det faktiskt var svininfluensan jag åkte på...? Det hade varit ganska skönt om det var det för då behöver jag inte vara orolig att jag ska få den igen (för har man haft den en gång så kan man väl inte få den igen eller?)

Detta är symtomen för swineflu:

  • Feber och frossa - check!

  • Hosta och halsont - check!

  • Snuva, rinnande näsa och nysningar -check!
  • Värk i kroppen och huvudvärk -check!

  • Diarré och kräkningar - nej, det hade jag faktiskt inte...

  • Trötthet - check!


Swineflu or not?

Halloween

Igår hade Nico Halloweenfest hemma hos sig :-) Utklädnad var frivilligt men jag tyckte allt att det var många som gick in för det riktigt bra! Jag själv var utklädd till en katt men jag var inte helt 100 % tipp topp då jag fortfarande hade feber (men jag tog 2 aspirin innan. Bra grejer.) så jag gick hem vid 1...Jag hann dock knäppa några bilder innan kvällen tog slut för min del:



Jesper. Front and back.



Yassman i burka.



Mattias hade verkligen gått in för det! Han tog iochförsig av alla lindor senare under kvällen för att det var för varmt...Jag tror att det var för att Yassman sa att de luktade pizza! ;-)



Micke som trollkarl.



Bea var lite besviken på sin egen outfit men sa att hon fick skylla sig själv som var ute i sista stund...Anna är en liten söt djävul och så har vi the cat herself!



Julia hade kvällens läskigaste ögon!



Kvällens host: Nico! Här som Döden i mask?



Anna is workin' her black wig! Crazy Horse show next? ;-)



Salta Katten och Söta Lisa (också som djävul)!



Två söta Mimmi Pigg! Annika till höger.


HAPPY HALLOWEEN!

RSS 2.0