Elena är här!

Nu har Elena kommit : ) och hon har den största väskan i världshistorien med sig ; ) Hon får fylla den med shopping helt enkelt!

Vi var och käkade lunch precis och nu har jag släppt iväg henne för att upptäcka Paris på egen hand fram tills jag slutar jobbet...sedan blir det vin, ost och choklad!

nice!

Tips för Spotifyanvändare!

Om man vill dela en playlist med någon, dvs att båda ser samma lista och kan lägga till musik som även de andre ser, gör så här:

1.Skapa en ny playlist
2.Markera listan och dra den upp till adressfältet i ett explorerfönster.
3.Kopiera adressen och skicka den till den du vill dela listan med
4.Personen tar adressen och drar den till ett explorerfönster och trycker enter.

Tadaaa!

Enjoy ; )

Vår?

Enligt väderrapporten så ska det bli mellan 10-13 grader och sol i helgen!

Underbart!


Ikväll blir det afterwork på Svenska klubben på rue Rivoli : )

À tout à l'heure!

Mardi Gras

Mardi Gras= Fettisdagen

Japp, den finns här med! Jag antar att det har något med kristendomen och fastan att göra...

Man äter dock inga semlor i Frankrike utan crêpes istället. Men på Handelsbanken ville vi självklart äta semlor så Eva tog på sig att baka semlor dagen till ära : ) Det är inte helt lätt att baka här i Frankrike, kan jag tillägga, då färsk jäst inte finns att köpa i den vanliga affären...Mandelmassa är också en ingrediens som är svår att få tag på så Eva begav sig till den svenska affären som heter just "Affären". Där hade de mandelmassa som tur var!

Semlorna blev jättegoda och fransmännen gillade dem också : )


David La Chapelle

Fram till maj 2009 så är det en utställning av David La Chapelles foton på La monnaie de Paris!



Den ska jag och Elena gå på : )

Joe le taxi?

Att det skall vara ett sådant problem att få tag på en taxi här?

Igår så tog jag sista metron ifrån Salime och var tvungen att byta till min metrolinje vid Nation. Men där så hade tydligen sista vagnen gått så alla som stod och väntade fick gå upp och ut ur metrosystemet. Jag trodde att hade man väl hunnit med sista vagnen och var nere i metron så skulle man kunna byta vagn och komma hem, men icke... Jag fick alltså gå upp och ut på gatan och försöka hitta en taxi. Men nu är det så att i Paris så är det reglerat hur många taxibilar det finns, vilket innebär att det i princip alltid är jättesvårt att hitta en ledig taxi...Jag gick i vilket fall och ställde mig vid taxistationen där det även stod tre andra tjejer och väntade. De såg ut som de hade stått där ett bra tag och det var ingenting som jag hade lust med så jag frågade dem vart de skulle och om de ville dela nästa taxi. De skulle till Stalingrad, vilket är ganska nära Colonel fabien, och de delade gärna en taxi : ) Så jag kom hem till slut! Men att starta en egen taxifirma i Paris kanske inte är så dumt? Efterfrågan är enorm och utbudet litet, vilket enligt alla mikroekonomiska teorier jag har läst i skolan inte är någon dum idé...

Idag gick jag och Ellen upp till parc de Belleville för att spana in utsikten. Den var tyvärr inte lika imponerande som Montmartre men men...Vi tog en liten tripp till parc de buttes chaumont också innan vi tog en kaffe hemma hos mig.

Ny vecka imorgon och Elena kommer på fredag : )

Måla, måla

Idag har jag, Anna och Daniel målat om Annas nya lägenhet och det blev riktigt fint : ) Vi målade alla väggar vita så att de gamla detaljerna som ytterdörren och takbjälkarna kom fram mycket bättre! Och fort gick det också! Efter 6 timmar så hade vi hunnit med att måla två lager och ätit en lunch emellan.

Ikväll så ska jag träffa Tora och några franska vänner hemma hos Salime. Det är alltid trevligt där, plus att jag får öva franska också ; ) Men det blir ingen utgång för min del...Mina pengar är typ slut så jag får vänta till på onsdag då lönen kommer ; ) Plus att jag ska träffa Ellen imorgon vid Belleville metron kl 12 och ta en promenad till Parc de Belleville och spana in utsikten. Den skall tydligen vara bättre därifrån än ifrån Sacre coeur, vilket jag tvivlar på...Jag får rapportera imorgon om det är så!
Isådanafall så är det ett tips till er som ska åka till Paris om ni vill se på utsikten utan att behöva trängas bland alla turister vid sacrecoeur!

Bonsoir tous!

Oförtjänt rykte

Efter snart tre månader så har jag kommit fram till att fransmännen har ett oförtjänt rykte om sig att vara otrevliga. Jag måste säga att det snarare tvärtom! Är det några som är otrevliga så är det faktiskt svenskarna.

Ett exempel är om man råkar stöta ihop med någon eller bara råkar stå i vägen för någon. Man säger "pardon" eller "excusez moi" oavsett vem det var som stötte till eller vad det nu kan vara, och det är bra mycket artigare och trevligare än hur det brukar vara i Sverige...Visst, det händer väl att man hör någon säga "ursäkta mig" i Sverige också, men oftast så säger ingen någonting eller så är det bara ordet "Oj.." . Vadå "oj"? Vad är det för ord att säga om man står i vägen eller trampar någon på foten?

Det var ett exempel, ett annat är hur man tilltalar främlingar. Här så pratar man på ett helt annat sätt som för mig är fortfarande väldigt ovant...Idag så var jag en sväng på gymmet och efter passet så satt jag en stund i bastun. Då upptäckte jag att varje gång någon kom in eller gick ut ur bastun så sa de "Bonsoir", alltså "godkväll", till alla. Det hade ju aldrig hänt i Sverige!
Det är likadant om man möter någon i hissen eller möts på en mindre gata, då säger man "Bonjour" eller "Bonsoir" och kanske småpratar lite. I Sverige så låtsas de flesta som om man står själv i hissen och möter inte blicken på någon! Det är ju egentligen fruktansvärt otrevligt och stört beteende!

Sedan så är det såklart sättet man tilltalar varandra i affärer eller restauranger eller liknande. Man tilltalar alltid med "Monsieur/Madame/Mademoiselle" och säger "s'il vous plaît" och det tycker jag är helt rätt. I Sverige säger man "tack" på sin höjd...
Okej, det är ju inte superkul att bli kallad madame men det är iallafall artigt! (Ja, jag blir kallad madame...)
Man tar det säkra för det osäkra och kallar alla som skulle kunna vara gifta för madame, för det är tydligen mer oartigt att kalla en madame för mademoiselle...Det är vad jag har fått höra iallafall!? Första gången någon kallade mig för madame så hade jag lust skjuta skallen av den personen, men nu har jag vant mig...jag är ju 25 trots allt.

Anyway, min point är att fransmännen är mycket artigare och trevligare än vad vi svenskar brukar säga att de är, när det egentligen är vi som är socialt handikappade som till och med måste supa oss fulla för att kunna dansa och ha kul. Fan vad deprimerande...Tur att jag inte är sådan ; )

Natti!

Sasha Fierce...

...kommer till Paris den 5 maj och spelar på Bercy!

Jag ska definitivt gå!!

Stadion ligger i östra Paris i 12e arrondissment och är en inomhusstadio designad som en stor kulle med gräs ovanpå. Jag har bara sett den på bild, men det är där de flesta konserterna hålls.

Beyonces konsert lär ju vara (hoppas jag) en grym show! Hon är grym på att både dansa och sjunga (årets dansvideo är solklart "Single ladies") så jag förväntar mig en riktigt bra konsert! Speciellt då jag inte fick tag på några biljetter till Madonna på Ullevi i sommar...Beyonce är ju alltid nåt i jämförelse ; )


Limiter och PM...

Idag har jag börjat att jobba med min första limit (med Mattias hjälp såklart) och påbörjat skrivandet av det obligatoriska PM:et...
Det är svårt när man inte gjort det förut..Jag har bara gjort limiter för privatpersoner innan, och det är inte många så att göra det för företag är en utmaning! Framförallt när man skall skriva och analysera på engelska. Det är så många ord som man vill säga på svenska men som inte finns på engelska, och så ska man formulera sig korrekt. Svårt.

Men det är väldigt kul att lära sig något nytt! Det är roligt att veta hur man analyserar bolag och deras årsredovisningar, särskilt i dessa "finanskris-tider". Förhoppningsvis så behöver man inte vara med om sådanhär kris någon mer gång, men om så vore så är det skönt att veta hur man skall ställa sig.

Amen.

Kom igen nu våren!

Detta fotot togs för en vecka sedan vid canal st martin:



Det är helt okej för mig om våren kommer nu. Helt okej.

25 år

Nu är jag gammal och vis. Halvvägs till 50. I mina bästa år.

Det känns helt ok faktiskt : ) Jag hade en toppenfödelsedag i lördags! Jag hade lite släktkalas med smörgåstårta på eftermiddagen. Jag fick precis det jag hade önskat mig: glas ifrån Orrefors Intermezzo och även tillhörande vinkaraff : )

Jag fick också en jättevacker ring av mamma och pappa som är gjord av min mammas mormor och morfars vigselringar. De har smält ned guldet och gjort en ny ring med diamanter och en ametist. Det är verkligen ett jättefint minne!

På kvällen så kom ett gäng kompisar på min fest. Jag hade caterat tapas ifrån Ica Focus, men jag måste säga att de inte var värda pengarna...men men! Vi hade det jättetrevligt under kvällen och jag fick en massa fina presenter: ett antal vin- och champagneflaskor, halsband, ögonskuggor, t-shirt, keps, duschcreme, en äggklocka, brevpapper med en gammal hederlig stämpel och en tatuering(!) Jag har bestämt mig för att tatuera mig på foten, uppe på foten...ett litet rött hjärta som börjar ovanför "pektån". jag blev jätteglad över att min tjejer kom ihåg att jag har pratat om denna taueringen! Det ska bli så spännande :  )


Idag åkte jag tillbaka till Paris igen och var tvungen att mellanlanda i Frankfurt. Det är lite tröttsamt att behöva mellanlanda men åker man med Lufthansa så måste man det...Jag fördrev tiden med att läsa...



Bisous!

moelleux au chocolat

igår var jag och mina kollegor ute och åt på en restaurang som heter Clementine för att fira att Mattias har fyllt 34 år. Restaurangen ligger inte långt ifrån kontoret och är en typisk fransk restaurang med riktigt, riktigt god mat och ett så gott vin att Mattias ringde vingården och gjorde en storbeställning!

Jag åt en hummersoppa till förrätt, kalv och endiver till varmrätt och en efterrätt som var helt fantastisk! Den heter Moelleux au chocolat och är ungefär som en muffins, men när man sätter skeden i den så rinner det ut choklad...Grymt gott! Jag och Elina åt en sådan i lördags också, men gårdagens slog den med råge!



Imorgon åker jag hem till Sverige : )

bisbis

mamma och syster

Helgen har gått jättefort men jag ska försöka sammanfatta vad vi har gjort under våra dagar tillsammans här i Paris : )

I fredags så jobbade jag medan Elina och mamma strosade runt i Belleville i 10 graders värme och sol! Jag passade dock på att ta en långlunch med chefen och några ifrån Exportrådet, vilken också inkluderade en kaffe i solen : )
När jag kom hem ifrån jobbet så hade mamma och Elina lagat mat, städat fint, dukat upp med vin och också köpt en bukett med tulpaner till mig som stod på bordet...så mysigt! Jag fick genast flash-backs ifrån när jag bodde hemma och vi alltid hade städdag på fredagar. Det låter inte så roligt, men det var alltid en så härlig stämning hemma! Vi satte på hög musik, städade tillsammans och sedan åt vi alltid grillad kyckling till middag. Nu när jag skriver det så låter det inte särskilt kul men fredagar var alltid min favoritdag när jag var liten :)
Vi åt i vilket fall en god middag och drack en massa vin och åt mängder av naturgodis (igen!).

På lördagen så promenerade vi runt i Marais och sedan upp för rue Rivoli för lite shopping och sedan till varuhuset bakom le Printemps. Det tråkiga var att vädret helt hade slagit om så det snöade (!) hela lördagen i stort sett! efter 5 timmar i snö och rusk så åkte vi hem och gjorde oss iordning för kvällen. Jag hittade för några dagar sedan ett mysigt brasserie som ligger på boulevard de Villette som jag tänkte att vi skulle testa. Så vi gick dit och det visade sig vara ett lyckokast! Det var väldigt mysigt med lite udda inredning...bland annat bord och stolar i taket och cyklar upphängda lite här och var!



(Okej...den ena bilden blev väldigt liten, jag förstår inte varför?)

Vi åt väldigt gott och typiskt franskt; mamma och Elina åt kalv och jag åt RÅBIFF (!)

Det var verkligen INTE meningen att det skulle bli råbiff...Jag satt där och läste menyn och såg "tartare de boeuf"...- "hmmm undrar vad det är för något? Jag tar det! Det är roligt att ta något som man inte vet vad det är!"
Jag måste ha fått en liten hjärnstillestånd eller något för jag vet ju att tartare de boeuf är råbiff, men jag kom inte ihåg det då...Sååå när råbiffen kom blev jag lite chockad om man säger så...

Men nu till den stora frågan...var det gott? Och svaret är faktiskt (chockerande nog), ja! Det smakade inte alls rå köttfärs med rå äggula, utan faktiskt riktigt bra! jag har svårt att förklara smaken, men jag tror att jag fick en riktigt bra råbiff. är det någonstans man ska pröva råbiff så är det ju i Frankrike ; )

På söndagen så promenerade vi i Montmartre ända upp till Sacre Coeur och tittade på utsikten.



Sedan gick vi tillbaka hem och orkade inte laga mat så vi åt på en kinarestaurang nära mig. Det var nog bland de godaste kinamaten jag har ätit! vi tog bland annat Nem (vårrullar) till förrät, och de äter man på ett lite speciellt sätt här (och antagligen i Kina också!). Man tar en vårrulle och rullar den och ett myntablad i ett salladsblad, och sedan doppar man detta i en liten skål med vatten, chili och vitlök. Jättegott!
Vi hade det väldigt trevligt under middagen, satt och skrattade och pratade samtidigt som det kom in fler och fler besökare. Några var ensamma, några två och två, men de verkade alla vara stammisar på restaurangen. de flesta var väldigt tysta tills en plötsligt frågade oss om vi var ifrån Grekland. Han tyckte att han hade hört något grekiskt ord när vi pratade. Då sa en annan kvinna vid ett annat bord att hon också hade hört det och också trodde vi var ifrån Grekland! Så tydligen satt alla tysta på restaurangen och lyssnade på oss! Och de höll det inte hemligt heller!
När vi sedan gick hem så sa alla hejdå till oss inklusive alla gäster : ) Sånt är trevligt tycker jag!

Idag (måndag) så åkte mamma och Elina till mitt kontor och lämnade deras väskor där innan de skulle ta bussen ut till flygplatsenl. Vi passade på att ta en lunch tillsammans innan och jag åt något jättegott som jag ska försöka mig på själv någon gång...Jag åt lax med ångkokta grönsaker och sataysås, alltså jordnötssås som man brukar ha till kycklingspett annars. Det var grymt gott till lax!

Så nu är jag ensam här igen. Jag saknar dem redan! När jag kom hem idag så hade städat fint och diskat och allt... det känns lite tomt utan dem...min mamma och syster är världens bästa!

Nä nu måste jag sova...jag får se om man kan gå till jobbet imorgon, det ska tydligen komma en orkan in över Paris ikväll...mamma och Elina fick åka med det sista flyget som lyfte ifrån Chales de Gualle! Vilken tur för dem att slippa ta in på hotell och stöka med det ute på flygplatsen...

Godnatt!

Myspys

med mamma och Elina igår : ) Vi lagade lite middag, drack vin och tittade på Mamma Mia. Jag har sett den förut men den kan allt ses igen...

idag har det varit riktigt fint väder, +10 grader och sol. Det kändes nästan som lite vår i luften! Men enligt väderprognoserna så ska det bli kallare i helgen och eventuellt regna eller snöa...jag vet inte om jag vill tro på det!

Elina och mamma verkar ha haft det härligt idag i vilket fall! Jag fick ett sms när jag satt här på kontoret där de skrev att de satt och fikade i solen på ett café i Belleville...Underbart!

Vi har firat Mattias på kontoret idag, han fyller 34 år. Sonia hade varit så snäll och bakat en Tieramisu...grymt gott! Jag, Anna och catarina ska bjuda Mattias på restaurang på tisdag, det blir vår present!

Imorgon så blir det nog att vi promenerar runt i Marais, kanske fikar på la Duree och shoppar lite? På söndag ska det blir lite bättre väder så då passar det nog bättre att gå i Montmartre : )

nu ska jag sticka!

A+ (à plus tard)

Imorgon...

kommer mamma och Elina! Det ska bli jättemysigt att ha dem här : ) Jag har längtat efter dem...

Detta blev ett kort inlägg, men jag har fastnat framför "so you think you can dance" australia season 2 (jag tröttnar aldrig på det programmet!)

bisbis

Franskalektioner

Från och med denna veckan ska jag börja ta franskalektioner på jobbet : ) Hur bra som helst!

En lärarinna kommer till kontoret en gång i veckan och har lektioner med nästan alla svenskar i olika grupper beroende på vilken nivå man är. Jag ska få göra ett litet prov på torsdag för att se vilken grupp jag ska vara med i...

Detta blir verkligen en riktig push för mig att börja läsa och lära mig mer franska. Det är svårt att läsa in på egen hand utan lärare så detta blir toppen!

Bon nuit

Paris - the Capital of Fashion?

inte på gymmet iallafall!

Jag kände att jag måste skriva ett inlägg om hur folk klär sig på gymmet, för idag var det nog någon form av rekord i hur många knepiga outfits det kan rymmas på en Bodypump!
Det kan tilläggas att folk i allmänhet inte bryr sig om hur de ser ut när de går och tränar, vilket i och för sig kan vara ganska befriande. De flesta har gamla mysbyxor och någon urblekt t-shirt med avskavt tryck på eller cykelbyxor med linne. Jag hade en herre i ljusgrå cykelbyxor framför mig idag på Bodypumpen och det är knappt att jag har hämtat mig ifrån den syn jag fick när vi gjorde marklyft...Jag kommer att ha allvarliga men efter detta!

Iallafall, de med de "topp 5 - snyggaste" oufitsen idag var:

1. Brottarmannen som hade på sig en blå brottardräkt (alltså hel cykelbyxdräkt). Det roliga var att Brottarmannen även hade en Brottarkompis som hade på sig en röd brottardräkt : )

2. GoGo-dansaren som är 60+ och som ALLTID har samma kläder på sig. Hon kör med svarta strumpbyxor (20 Dan= genomskinliga), svart body med ett litet skärp i midjan, liten avklippt svart t-shirt som det står "sexy" på som hon har stoppat in innanför skärpet, vita benvärmare och röda gympaskor som hon har lagt inlägg i så att hon skall verka längre än vad hon är. Hon har alltid lite problem att gå i dessa skorna för det blir lite vingligt...

3. Björn Borg kopian kör med extremt korta shorts, t-shirt, svett pannband och armband....och allt detta i en härlig ROSA färg!

4. Jeanskillen som körde pump idag med avklippta jeansshorts med fransar.

5. Baletttjejen som körde pump i ljusrosa trikåer och svart dansdräkt.

Godnatt people!

Snö!

Här vaknar man till 15 cm snö! wtf!? Det ska ju bli vår snart...suck!

Mattehelg!

Helgen har gått fort som vanligt...Mathias kom hit i fredags efter jobbet och åkte hem vid femtiden idag (söndag).

Vi har spenderat helgen med att strosa runt i Paris, mysa och bara umgås : )

I fredags så tog vi en liten promenix utmed kanal st martin, förbi alla mysiga små brasserier och barer med lyktor och ljus för att sedan vända upp mot Belleville för att handla mat och därefter hem. Vi lagade lite middag och sedan hade Mathias köpt med sig en stor påse naturgodis som jag klämde i mig i stort sett själv : ) Asgott!

Lördagen bestod av lite shoppande, jag köpte en ny träningsväska ifrån Puma och Mathias en tröja, och sedan en lång promenad i Montemartre.
Min träningsväska men jag köpte en svart.


Vi flanerade runt länge bland alla små och mysiga gator, tittade i lite i secondhand butikerna innan vi gick till sacre coeur för att titta på utsikten. Det var verkligen vackert väder, helt blå himmel men några minusgrader var det allt...Utsikten ifrån sacre coeur är fantastisk, man ser över hela stan! Jag har dock hört att man kan se en minst lika bra utsikt ifrån "min" park Buttes des chaumont som ligger precis vid mig men jag har inte testat den ännu...I vilket fall så var det en väldigt härlig stämning vid sacre coeur då en gatumusikant hade släpat upp förstärkare, gitarr och mikrofon upp dit och spelade samtidigt som ett väldigt stort gäng människor hade satt sig på trapporna upp emot kyrkan och sjöng med. Hans repertoar bestod mestadels av Beatleslåtar men det blev verkligen allsångs stämning : ) Och med den omgivningen så kan ju Skansen slänga sig i väggen!

på kvällen så tog vi oss ned till Marais och åt en bit mat och promenerade hem i kylan(vid det laget så hade det blivit ganska mycket kallare helt plötsligt...) På vägen hem så upptäckte vi att det hängde väldigt många röda rislampor överallt och vi kunde inte komma på varför? Sedan slog det oss att det kinesiska nyåret firades igår : ) De som föds iår efter den 26 jan blir oxar enligt den kinesiska mytologin. Jag är född under råttans år. Här hittade jag lite info om råttor:

"Den kinesiska mytologin betecknar Råttor som kvicktänkta, sociala, känslomässigt intelligenta och ytterligt sällskapliga. En stor passion hos Råttor är att alltid få veta varför, när och på vilket vis allting fungerar. Råttors svaghet är ofta direkt beroende av deras stora nyfikenhet och vilja att utforska allt omkring sig. Deras äventyrlighet leder ofta till snabba affärer och stora risker. Råttor anses vara mycket vältaliga och talangfulla inom diverse områden, men saker i deras närhet sker ofta för fort och med liten eftertanke. De sätter ofta allting på spel i livet, både i kärlekslivet och i finansiella delar av tillvaron. En Råtta anses samtidigt vara en obotligt romantisk varelse som aldrig kunde hålla sig till samma partner livet ut, utan ofta hade affärer utanför äktenskapet. Ofta leder Råttors snabba livsstil till att de är rädda för att förlora vänner, kärlekspartners eller pengar, och de kan därför uppfattas som oseriösa. Råttan är som mest charmerande och optimistisk strax före midnatt i väntan på den nya dagen. "

Jag vet inte riktigt om jag kan hålla med den sista delen om att man är som mest charmerande och optimistisk strax före midnatt...Ni som känner mig vet jag knappt kan hålla mig vaken tills dess! (Ja, jag har somnat på förfester...)

Det var ett litet sidospår...Söndagen var också i promenadens tecken, vi gick ned till St Germain och gick runt däromkring. Vi var förbi La Duree och köpte några Macarons och sedan promenerade vi runt i Marais en stund innan det var dags att börja vända hemåt. Efter att ha följt Mathias till Gare du Nord för att ta RER:en till flygplatsen så gick jag och mötte Ellen och Malin vid min metrohållplats. Sedan gick vi och handlade lite mat som vi lagade till hemma hos mig. Väldigt trevligt : )

Nu är det dags för mig att dunsa, ny vecka imorgon och nytt besök nästa helg : ) Mamma och Elina kommer på torsdag : )

RSS 2.0