Året som gått...

Sista dagen år 2009.

Dags för en recap av detta, för mig, händelserika år!

Under 2009 har jag kastats in i en ny värld! Jag flyttade till Paris och fick en och annan kulturkrock men har samtidigt lärt mig otroligt mycket om mig själv...Jag har fått ett annat perspektiv, förståelse, insikt och massvis av erfarenhet under detta året.

Jag har haft en del nya roller i mitt liv:

Invandrare: det är inte helt lätt att flytta till ett land där man inte förstår språket eller kan göra sig förstådd...Och då har jag bara varit med om light-versionen!
Långdistans-flickvän: det var inte heller helt lätt kan jag säga...fungerade SÅDÄR...
Singel: något som jag inte har varit på sjuuukt länge...vet knappt hur man gör.
Icke-instruktör: jag har fått ge upp min hobby att instruera då det inte har varit möjligt här nere...Ett HÅL i mitt hjärta...
Löperska: Förutom att jag inte får instruera längre så hade jag inte heller råd att förnya mitt gymkort så det blev löpning för hela slanten! La Parisienne 6,4km - 28min och 10km 9émearr - 45min är avklarat! Under 2010 väntar två semimarathon och ett marathon...
Bloggerska: har jag verkligen gått in för under året! Jag hoppas att ni har tyckt att det har varit lika roligt som jag? Det är så lätt att man glömmer vad man har gjort och bloggen är som en dagbok för mig.
Facebook-addicted: Vad hade jag gjort utan Facebook? Seriöst?! Jag hade inte haft någon koll alls på vad som händer hemma! Oavsett vad alla säger, Fejjan äger!

Besök här i Paris: Pernillax3, Malinx3, Elena, mammax2, Elinax2, Mathiasx4, Viktor, Hanna, Susanne, Lisa, Bella och snabbvisit av Ola, Rikard mfl
Resor: ett antal resor tur och retur till Göteborg och Stockholm men också två resor till Nice, en jobb och en farbror Jan-Ove.
Roliga händelser: Alla franska företeelser och fester som vi har varit på: bal de pompiers, Solidays (min första festival ever!), le Mans och Touqeville med Myriam, picnics m.m.
Mindre roliga händelser: Robbad på plånbok på Gare du Nord preciiiis för min semester. Svininfluensan fick jag också...
Matupplevelser: provat ostron, ätit sniglar flera gånger, likaså confit du canard, kanin, duva och grodlår. Allt var gott.
Dåliga vanor: Vinkonsumtionen har ökat dramatiskt. Mina sömnvanor har inte heller varit särskilt bra...Kaffe dricker jag som vatten.
Bra vanor: Upptäcka nya saker med Paris! Jag har vandrat och vandrat och vandrat runt i denna staden så nu har man sett en del! Jag har också dragit ned på konsumtionen av rött kött.
Mål: träning - mina två lopp, båda målen uppnådda! språk - lära mig franska, njae... jobb - förlänga min tjänst, jajamen!
Nya bekantskaper: Många! Och några kommer vara långt efter att jag har flyttat härifrån...Usch, nu blir jag genast snyftig!
Musik: Mycket nytt och franskt! SPOTIFY blev min bäste vän!
Tv-serier: Alldeles för många antagligen...Grey's anatomy, So you think you can dance, True Blood, It's always sunny in Philadelphia, Gossip Girl, Project Runway, House, Dexter, Ugly Betty och Cougar Town. Jag följde/följer ALLA.
Film: Bästa filmen: Avatar! Största suktet: Twilight 1 Djupast: Revelutionary Road

Ja nu kan jag inte komma på något mer...Jag får dra en recap av 2000-talet imorgon :-) Plus en rapport om nyårsfirandet ikväll!

GOTT NYTT ÅR!

 


Barcelona!

Bokad och klar! 8-14 mars åker jag ned och hälsar på Malin i Barcelona! Det ska bli sååå roligt att få se hur hon kommer att ha det (hon har ju faktiskt inte åkt ännu...) plus att det blir lite trevlig omväxling att JAG hälsar på någon utomlands :-) Det senaste året har det varit mer tvärtom ;-) Jag ska shoppa tills jag dör (eller tills mitt handbagage sprängs), dricka Sangria, äta Tapas och dansa salsa!

Jag tänkte hälsa på lilla Sanna också när jag är där. Eller lilla och lilla...hon är faktiskt 22 år...men för mig kommer hon alltid vara lilla Sanna :-) Det är som med min syster, hon är också lilla Elina i mina ögon!

BARCA!!


Fel säsong

Jag har finkammat hela Belleville efter dadlar från Iran men det fanns inte någonstans! Är det fel säsong eller? Jag trodde att de växte året om men det är säkert fel...Ungefär som när jag läste Att flyga drake upplystes med kunskapen om att det snöar i Afghanistan...Trodde det låg för långt söderut för snö men icke.(Geografi är inte min starka sida)

Löpning i morse i ösregn. Not nice. Men det är väl bara att vänja sig antar jag?

Glömde...

Coucou!

Jag har ju glömt att visa er bilder från pepparkaksbaket hos Annika strax innan jul! Där var det lite mer rumsrent än när vi bakade pepparkakor hos Anna... ;-) Jag deltog endast i själva baket och kunde tyvärr inte stanna för själva ätandet, men men...Enligt uppgifter från Annika så blev Lussekatterna väldigt goda! (Hon sa också att hon hade sparat några i frysen till mig men jag har inte alltför stora förhoppningar om det...)
Jag stod för pepparkakorna. Annika hade till och med formar! En av formarna skulle tydligen föreställa en klocka? Den formen är väldigt vanlig, jag tror till och med att jag har en hemma i Sverige, men jag var HELT HUNDRA på att det skulle föreställa ett ekollon! Vet ni vilken jag menar? Den syns väldigt vagt på en av bilderna...mellan en tomte och en ängel.

Annika har en imponerande skosamling! Bilden nedan visar endast en tredjedel!


Jul i Sverige

En gödgris.
Det är som en sådan jag känner mig efter 9 dagars julfirande i Sverige...Ätandet hade liksom ingen hejd, men vad fasen! En gång om året liksom...Hur som helst så var det fantastiskt skönt att vara hemma i Göteborg över jul.

Julafton firades hemma hos min moster efter julfrukost hos mamma och pappa uppe i Guldheden. Elina och Viktor var också med :-) Jag åt galet mycket gröt (mest för att jag ville ha mandeln...) och sedan var det julklappsöppning med katten som lekte med kartonger och käkade snören. Jag fick superjulklappar som presentkort på Löplabbet, mascara och en vågtång till håret :-) Av mig fick de spikmatta, kockmössa, Sephora-kit och en slev. Det ni! Spikmattan utnyttjades dock av mig under en halvtimme innan vi åkte till Nina och Christian...

Väl hos dem så dracks det glögg, spelades julbingo (jag vann inte någon av gångerna men Viktor vann två. Jag anar någon form av fusk...), åts julbord, snapsades och tjejsnackades.
Jag är lite ovan vid att det är så många småbarn i familjen helt plötsligt! För första gången sjöng jag barnvisor som snapsvisor och varvade groggar med att "svärda" (slåss med svärd). Det känns lite konstigt att sjunga "Bä, bä vita lamm..." och sedan avsluta det med ett rungande "SKÅL" och ta sig en sup...Det är bara att vänja sig antar jag?

Lite annan drama under julafton: Det började brinna i grannens skorsten så att brandkåren var tvungen att rycka ut! Christian var lite hjälte och ringde grannen och meddelade att det rykte (här skulle jag, som Göteborgare, vilja säga att det RÖK) lite onormalt mycket från deras skorsten...

Lite could-have-been-drama under julafton: Klappjakten prövades på nytt. Efter en incident för några år sedan så spelar vi inte längre detta i familjen Almén/Bjurving/Eriksson...Men iår så försökte vi igen. Klapparna var redan inköpta men reglerna var "de hårda reglerna": Slår man ett dubbelslag så får man ta en paket från bordet eller ifrån någon annan. När klockan ringer så slutar man spela. Punkt. Ingenting sådant med att den som har flest ska ge bort till dem som inte har några (Vad f#%&/n är det för vits då?!). Det gick bra. Jag vann en nagelborste :-)
Kanske vågar vi köpa presenter till nästa år?





GOD JUL

God jul people!

Passa på att njuta av familj, vänner och god mat!

Jag ska gå in för vår tradition: grogga och ha killsnack med alla mina kvinnliga släktingar (och vi är en del....)

JULKRAM från Sverige!

Myspys

Än så länge så har jag spenderat min tid här i Göteborg med att sova, träna och fika med Malin, Pernilla, Tess och Tina. Imorgon blir det fika med Sussi också :-)

Det är så skönt att vara i Göteborg och att vara ledig. Jag har inga måsten eller ska inte flänga och fara överallt utan bara ta det lugnt och umgås med vänner och familj.
Ikväll är det "lilla Julafton" hos barndomsvänner med familj, en tradition som vi håller stenhårt på! Men först ska jag ta och slå in alla julklappar och rimma!
Har inte så mycket fantasi just nu så det kanske får bli någon gammal klassiker som:

"Ära vare gud i höjden.
denna har jag gjort i slöjden!"

(Tror inte att den skulle funka längre dock...)

"Snökaos"

Snökaos i Paris är det när det ligger ca 3 cm snö på marken...Hela staden blir helt lamslagen, taxibilar kör inte, bussarna blir försenade, postbuden kan inte leverera, flygen lyfter inte osv...I tre dagar så har flygen på Charles de gaulle blivit inställda eller försenade så jag var inte jättehoppfull när jag åkte dit ut, en timme tidigare än vanligt. Flyget var försenat såklart. Först 20 minuter, sedan 40...60...80..och till slut efter två timmar så kunde vi gå ombord. Lisa skulle också ta samma flyg så vi fikade och pratade under tiden så det var inte så farligt ändå.

När jag kom fram till Göteborg så gick jag nästan direkt till Liseberg för att möta Ylva. Vi hade bestämt att träffas för en mysig promenad därinne och dricka glögg och äta pepparkakor. Inte visste jag att det skulle bli så j%#"la kallt! Vi fick ställa oss vid kolgrillarna hela tiden (som för övrigt luktar väldigt mycket bensin?!) för att värma oss...
Jag spelade bort alldeles för mycket pengar och blev barnsligt överlycklig när jag tillslut vann en Gott&Blandatpåse, haha! Efter det så var jag helt genomfrusen så vi gick hem till mig. Men trots att vi hade varit inomhus i en timme så kände jag mig som en frusen kycklingfilé som fortfarande var frusen i mitten så jag var tvungen att duscha varmt i 45 minuter innan jag kände mig som vanligt igen...

För första gången på VÄLDIGT länge så har jag sovit riktigt gott inatt- säkert 9 timmar! Jag brukar snitta på 4-5 timmar annars så det var mycket välbehövligt. Jag ska försöka sova lika länge inatt också :-)

Men först...ska jag köra klass på Sportlife City! Lycka!

Snö...

Fuck. Det snöar. Det pajar hela min plan om löpträning...Det brukar inte snöa här i Paris så sluta nu! Alla tycker att det är så himla mysigt men jag tycker bara att det är kallt, vått och jobbigt...

Jag går på bio istället. Igår Twilight -New moon och ikväll Avatar :-) Måste säga att Twilight var en besvikelse...jag och Anna hade laddat inför den här filmen sedan förra året när vi såg den förra och blev inte alls nöjda! Alldeles för lite Robert Pattisson! Well well...han den där Jacob var ju inte tråkig att titta på iallafall ;-) Hur kan en 17 årig kille öka så mycket i muskelmassa på ett år?! Helt otroligt.

Träningsvärk...

Jag har så jäkla ont. Överallt. Jag körde mitt första löppass i söndag, började med 17 km (smart drag...) på 1h25min vilket jag var sjukt nöjd med. Jag stretchade ordentligt men det hjälpte ju inte särskilt mycket...Igår var det styrketräning hemma som gällde. Mage, rygg och bröst stod på schemat och jag körde hårt i en timme.

Idag kan jag inte ens hosta.

Hela min bål gör ont, till och med när man bara petar med fingret. Och sedan har vi träningsvärken från i söndags på det. Underbart...

Jag måste köpa nya springkläder, jag fryser ihjäl ute nu! Det är minusgrader i Paris sedan några dagar och då är det inte skönt att springa i en tröja som inte är vindtät...Det är mitt mission idag. Inköp av springkläder samt mössa. Jag måste ha lite snygga kläder ute i spåret om jag ska tycka att det här ska vara roligt...Jag har dock börjat föra statistik på mig själv så jag kan se hur jag utvecklas. För en vinnarskalle som jag så är det till stor hjälp!

Julkonsert

Det var verkligen stämningsfullt i Svenska kyrkan igårkväll! Vi var på julkonsert med luciatåg och kören sjöng många fina julsånger. Anna sjunger ju självklart vackrast! :-)
När man sitter där och lyssnar på alla de där svenska julsångerna så kan man inte annat än att längta hem lite...Det ska bli jättemysigt att åka hem nästa vecka, jag behöver min familj, mina vänner och lite lugn och ro...


Pepparkaksbak

I fredags hade vi pepparkaksbak/glöggkväll hos Anna. Det dracks vanlig glögg, vit glögg och hemmagjord vin chaud (varmt vin med sprit). Det sistnämnda är inte lika gott som vanlig glögg tycker jag...Det blir en väldigt stark eftersmak, ungefär som när man har tagit en sup. Kanske säger en hel del om alkoholinnehållet...(Det nämndes till och med om att tungan domnande bort)
Vi bakade en hel del pepparkakor och eftersom vi inte hade några pepparkaksformar så fick fantasin flöda fritt! Det fanns allt från hjärtan och stjärnor till mer obscena former...Tills slut hade vi nog mer fantasti än vad vi skapade! Jag gillade Sofias kommentar när Lisa frågade om hon gjorde en triangel. -" Nej. Jag gör faktiskt en pyramid." Så vi hade alltså julpyramiden, julgrisen, julsnoppen, julgranen, julormen, julhanteln, julglasögonen, julbrösten, julromben, julprickigkorven m.m. Jag tror vi brände de flesta men den jag åt var god :-)



Jätte-hjärna

Mitt gymkort håller på att gå ut. På lördag är sista dagen innan marathonträningen börjar på allvar. Hur ska jag klara av det här utan att bli fullkomligt deprimerad? Jag MÅSTE dansa emellanåt. Och nej, det räcker inte med att skutta runt här hemma i lägenheten så jag måste helt enkelt hitta någon bra dansstudio. Jag har hört att den som ligger vid Bastille är bra. Jag ska testa den.
Ikväll var min sista klass med Han Med För Stort Huvud. Han Med För Stort Huvud är nog den bästa step instruktören jag någonsin träffat. Hans klasser är otroligt genomtänkta och pedagogiskt upplagda. Pernilla J skulle älska honom. Klasserna är helt galna. Folk skriker och klappar medans Han Med För Stort Huvud spexar och halvt om halvt strippar framme på scenen. Han Med För Stort Huvud är gay. Jättegay. Därför är hans spexande helt socialt accepterat. Det hade inte funkat om någon annan hade gjort det. Konstigt det där...Jag kommer att sakna hans klasser :-(

Julbord och Père Noël

Idag har vi ätit julbord med på jobbet på Cercle Suedois, så himla gott! Det fanns verkligen ALLT! Sill, lax i alla former, makrill, potatis, köttbullar, lingon m.m. Vi drack till och med nubbe (detta var på lunchtid kan tilläggas), men för fransmän som dricker vin till lunch så är det inga konstigheter :-)
På eftermiddagen hade man verkligen matkoma så vid femtiden höll jag nästan på att somna...då kom jultomten(Peter) med julklappar till oss! En hel kasse full med svensk mat :-)



Glögg innan maten. Behöver någon lägga sig i solariet eller?!




Mitt sånghäfte användes flitigt!





JULKLAPPEN!

Okej då...

...här kommer bilden:




Luciatåg

Nu sitter jag och myser i min negligé (som är väldigt roligt att säga på ren Göteborgska!) från Sonia Rykiel matchat med ett par randiga pyjamasbyxor och raggsockar...Läckert. Jag impulsköpte negligén i helgen och den är jättefin, men inte varm någonstans...

Tänkte att jag skulle berätta vad vi gjorde igår! Vi överraskade våra franska (och svenska!) kollegor med ett luciatåg på måndagsmötet! Detta var den strålande idéen som vi fick efter några glas när vi var på Le grand Colbert för någon vecka sedan :-)
Vi lyckades skrapa ihop lite kläder som kunde fungera för lucia men vi kan nog ha varit det fulaste luciatåget i världhistorien, haha! Anna, som sjunger i svenska kyrkans kör, hade givetvis ett lucialinne och fick låna en elektrisk luciakrona (i barnstorlek) av Catharina. Med hennes blonda, lockiga hår och vackra stämma var hon den enda som höll samman vårt fyrmannatåg....Jag hade på mig en vit klänning à là flower power och knöt glitter i midjan och runt huvudet. Eftersom klädombytet gick på ca 25 sekunder så råkade dock glittret, som skall ligga som en gloria runt huvudet, istället knytas som en bandana över pannan...Så med mitt långa, raka hår så såg jag ut som en glitter-hippie! Catharina hade köpt världens roligaste tomteluva med två vita flätor som hängde ned då hennes barntomteluva satt tajt som en kondom på huvudet! Luvan med flätorna var klockren, haha! Mattias var stjärngosse med strut och stjärna på en pinne, haha! Han fick också köra ett solo i Staffansvisan :-)
Under tiden som vi sjöng i fyra olika tonarter (min var låg och falsk...) så tog en av våra kollegor kort på oss och det har vi haft roligt åt hela dagen, haha! Det är så fuuuuult! Men grymt roligt, varje gång jag tittar på det så börjar jag skratta! Mattias ser ut som han är 8 år gammal, jag ser ut som en hippie som håller på att äta upp ljuset och Cattis gör en skojig min, haha!

Jag hade gärna lagt bilden, men jag tror inte att det är så populärt... :-)

I övrigt så är jag stolt över syrran som kom in på ett gäng kurser i uppsala! Nu kan alla andas ut... :-) Njut av studentlivet nu! (Usch, vad gammalt det lät!)





X-mas everywhere!

Jag har bakat Lussekatter.
Jag har tryckt i nejlikor i apelsiner.
Jag har köpt julklappar.
Jag tänder ljus med pepparkaksdoft varje kväll.
Jag missbrukar glögg KRAFTIGT.
Jag lyssnar på Last Christmas med Wham!
Jag har ätit risgrynsgröt.
Jag ska på julbord.
Jag ska på julkonsert.

Jag har JULKÄNSLA!


LisaBelle

Jag har haft äran av att ha besök av inte mindre än Lövet och Bella i helgen! Och vi har verkligen GJORT Paris :-) Vi har varit runt överallt som är, enligt mig, värt att se samt shoppat en hel del...I mitt fall, i stort sett alla julklappar! Grymt nöjd med det...Tiden går så himla fort och helt plötsligt så är det julafton! Well, well...vi fick med julklappsshopping, som sagt, regular shopping, långa promenader, äta franskt, dricka franskt, festa franskt, dansa svenskt och framförallt ha en otroligt mysig och trevlig helg ihop :-)



Lisa trotsar höjdskräcken på Free P star!



Tjejerna på min favoritplats i Paris!



middag i en liten passage...



Lunch i Montemartre!



Anna och Carro mötte upp oss på Pin Up



Vi shakeade bra på Kong!

By demand

Jag har fått många frågor på mitt tidigare inlägg om vad som hände sedan?

Jo...

Kvinnan skrek till men började sedan skratta och sprang ut ur salen. Alla andra stod kvar tysta i chocktillstånd innan alla bröt ut i skratt :-)

Hela situationen var helt overklig! Only in Paris baby....

Pinsamt...

Ännu ett inlägg om en incident på gymmet, haha! (jag får passa på medan mitt gymkort fortfarande gäller, från 12 dec är det löpning som gäller!). Hade detta hänt mig så hade jag DÖTT på plats!

Ok, detta hände under danspasset idag:

En lite äldre kvinna som jag aldrig har sett förut kommer in i salen strax innan klassen skall börja. Hon verkar känna alla och pratar och skrattar högt och ljudligt så att ingen skall missa vad hon säger. Det fortsätter hon att göra under klassen också och speciellt under pauserna när hon verkligen håller låda för att få så mycket uppmärksamhet som möjligt. I början verkar folk tycka att det är lite roligt men sen börjar de tröttna på hennes prat så hon försöker hitta en annan taktik...I pausen därpå börjar hon stretcha i sina VÄLDIGT tajta byxor som är gjorda av ett lite hårdare material så det är ingen stretch i dem. Hon pratar samtidigt högt så att alla ska titta på henne och när hon är övertygad om att hon har allas uppmärksamhet så ber närmsta person att hjälpa henne att stretcha genom att lyfta hennes ben. "-Är du säker på det? frågar den utsatta. "JAAA! Gör det! Jag är JÄTTEVIG! gastar kvinnan och kastar upp en fot i den utsattas hand.

Då spricker kvinnans byxor i skrevet... Inte lite, utan allt rivs upp till ett enda stort hål! Och inte nog med det...Kärringen är COMMANDO! Under två minuter var jag helt övertygad om att jag hade blivit blind efter den synen...

Som sagt. Jag hade självdött.


Kronprinsessan och Bounce

Flådig middag på Petit Palais igår! Kronprinsessan Victoria var bland annat närvarande för att dela ut pris till det svenska företag som Handelskammaren anser förtjänar det bäst här i Frankrike. I år blev det Volvo Trucks. IKEA fick en speciell utnämning också.
Jag var mest imponerad av lokalerna som var otroligt vackra! Man fick egentligen inte ta några bilder, och speciellt inte på Victoria, men jag knäppte bilder iallafall. Dock inte på henne, det vågade jag inte ifall några SÄPO vakter skulle komma och ta mig!
Jag satt inte så långt ifrån henne (Jag fick sitta vid bord 27 och min chef Mattias vid bord 31, haha! Det fick han höra under kvällen! Här har man högre prioritet!) men jag såg inte så mycket mer en hennes nacke, haka och hennes magnifika käke...Jag spanade också in hennes axlar och biceps och måste ge lite cred till Daniel Westling: Good job! Hon var väldigt avslappnat klädd med en klänning som faktiskt slutade långt över knäna(!) Jag blev väldigt fascinerad av fenomenet Victoria och hur hennes närvaro påverkar alla andra i närheten? Folk blir nervösa, hyschar varandra och fullkomligt stirrar ut den stackars kvinnan! När hon kom in så blev det helt tyst och alla bara glodde på henne när hon gick runt och skulle hälsa. Det bara kryper i mig när jag tänker på hur det måste vara att vara en cirkusapa var och varannan kväll...Stackarn.
Hur som helst så är det ju bra att hon jobbar för sin lön. Jag är absolut ingen royalist, snarare tvärtom, men nu när vi har ett kungahus så tycker jag att de ska jobba för sitt apanage! Tittar man på Kungahusets agenda så kan man se att det är Silvia, Victoria och delvis kungen som står för aktiviteterna. Madeleine och Carl-Philip gör ju inte mycket för världen...Speciellt inte Carl-Philip. Han klagar jämt på att han är så exponerad hela tiden och ställer aldrig upp på bilder eller intervjuer. DET ÄR DITT JOBB! Om det inte passar, abdikera då! Men ta inte av apanage i form av skattebetalarnas pengar och KLAGA. Inte ok.

Okej. Urspårning av vad inlägget skulle handla om.

Maten. Hur god som helst! Vinet. Superbt! Underhållningen. Fantastiskt! Jag vet inte hur många andra av Sveriges grädda i Paris än Erica Almén (okej, jag ingår inte i gräddan...) som uppskattade att de hade flugit ned dansgruppen Bounce för att uppträda? Jag var stoked! Dock var inte alla nummer så bra som jag hade hoppats, men jag blev inte besviken :-) Jenny Widegren, Ambra, Benke med flera var där and were looking good as always!



RSS 2.0