Champagnetips från coachen

Här kommer några Champagnetips då jag numera anser mig själv som en riktig Champagnekonnesör!

  • Lagra inte en Champagne utan drick den under dens första eller andra år. Det är inte alla champagner som lämpar sig att lagras. Tänk på att druvorna skördas under september och buteljeras under oktober och november. Därefter lagras den under ca 4 år och är "klar" i november eller december.
  • Om du skall köpa en flaska Champagne till nyår, köp inte en från samma år då det sista man gör innan flaskan korkas igen är att lägga till en del socker och smaksättning vilket tar minst 2 månader innan det har "satt" sig i smaken. En flaska runt nyår är därför alldeles för ung.
  • Champagne-huset lägger till olika mängder av tidigare årgångsviner i Champagnen för att att den skall få rätt smak. Husen strävar efter att Champagnen skall smaka samma år efter år. Har du väl hittat en Champagne som du gillar så bör den smaka likadant även nästa gång du köper den.
  • Champagneglas skall inte diskas med diskmedel utan bara med vatten för att inte förstöra smaken.
  • Champagne är gjort på 3 olika druvsorter: Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Antingen var för sig eller blandat. En Champagne gjord på enbart Chardonnay kallas Blanc de blancs och är väldigt lättdrucken.
  • Roséchampagne kan vara lurigt...Det är nämligen tillåtet i Champagnedistriktet att göra rosé genom att blanda i lite rött vin istället för att pressa druvskalen lite extra. Lite B men andra ord...
  • Grand Cru betyder att den marken som druvorna växer på anses lite bättre. Det är ca 17 gårdar av 45 som är det. Detta bestämdes dock för typ 400 år sedan och behöver inte alls vara så idag. Alltså inget kvitto på att Champagnen är extra bra...
  • Druvskörden regleras varje år för att bevara prisnivån och efterfrågan.
  • För att Champagnen skall vara perfekt kyld så kyl den inte i frysen! Tjugo minuter i islåda eller 2 timmar i kylskåpet är perfekt.

    Skål!/Erica

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0