Entrepenörskap i Frankrike

Igår var jag på en intressant föreläsning med jobbet på Svenska Handelskammaren om entrepenörskap i Frankrike. Fyra stycken svenskar som har startat eget företag var där och berättade om deras erfarenheter och vilka möjligheter och svårigheter som de har stött på.
Alla kunde nog enas om att administrationen kring att starta upp ett bolag i Frankrike är helt sjuk, men när det väl är klart så öppnar sig många dörrar. Det svenska nätverket (Svenska Handelskammaren, Svenska klubben, svenska institutionen/kulturhuset, Svenska kyrkan, Junior Chamber Club m.m.) har också hjälpt dem mycket att synas, dra in nya kunder osv.

Jag tycker det är svincoolt att de vågar köra sitt eget race här i Frankrike där det inte finns någon form av skyddsnät. Ingen allmän pension, inga starta-eget-bidrag, barnbidrag (man får dra av på skatten istället, men om man inte har råd att ta ut någon lön det första året så har man inte heller något att dra ifrån...) osv. Jag tycker det iochförsig är coolt av alla entrepenörer att satsa, oavsett vilket land de befinner sig i, men Frankrike känns lite extra svårt liksom.

De som föreläste var:

Ägarinnan till Affären - butik i Paris som säljer svensk mat
Charlotte Loyau-Kahn på Scandi Bureau - service och konsult för svenskfranska affärsrelationer (skall också öppna i Stockholm!)
Johanna Sao på ICE - Kulturella relationer inom EU
Jörgen som startade swedishop - säljer svenska produkter på nätet

Lite reklam :-)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0